Λιγο πριν πεθανω - Jenny Downham

Αυγούστου 24, 2015



“Keep breathing. Just keep doing it. It's easy. In and out.”

Το Before I Die είναι το πρώτο βιβλίο της Βρετανίδας συγγραφέας Jenny Downham. Αν και το έχω αρκετό καιρό να με περιμένει στα ράφια μου ήμουν πάντα αρκετά φοβισμένη να το διαβάσω. Όταν ξέρεις από την αρχή πως η ιστορία σου δεν είναι ευχάριστη, δεν έχει happy end και καταπιάνεται με ένα δύσκολο θέμα τον καρκίνο μπαίνουν πολλές σκέψεις για το αν είσαι στην διάθεση να το διαβάσεις. Πολύ αναγνώστες μένουν μακριά από αυτά τα είδη βιβλίων αλλά το Before I Die καταφέρνει να ξεχωρίσει να δώσει μια δικιά του απόχρωση.

I wish I had a boyfriend. I wish he lived in the wardrobe on a coat hanger. Whenever I wanted, I could get him out and he'd look at me the way boys do in films, as if I'm beautiful.

Η πρωταγωνίστρια μας είναι η Tessa μια δεκαεξάχρονη κοπέλα που πάσχει από Λευχαιμία. Τις απομένουν μόνο λίγους μήνες ζωής. Έτσι φτιάχνει μια λίστα με όλα τα πράγματα που θέλει να κάνει πριν πεθάνει. Και εφαρμόζει κατευθείαν το σχέδιο της έτσι κάθε φορά που πετυχαίνει τον στόχο της νιώθει πως είναι λίγο πιο ζωντανή από πριν. Η λίστα περιλαμβάνει πράγματα όπως τα ναρκωτικά, το σεξ, το να κάνει παρανομίες, το να ερωτευτεί και το να μάθει να οδηγεί. Κάνεις στην ζωή της όμως δεν μπορεί να χειριστεί πραγματικά αυτήν την κατάσταση. Ο μπαμπάς της βρίσκετε σε άρνηση, η αποξενωμένη μαμά της προβληματισμένη και η κολλητή της απλά δεν την καταλαβαίνει. Μέσα όμως από την φιλία της με τον γείτονα η Tessa βρίσκει ένα φωτεινό σημείο στην ζωή της μαθαίνει πως δεν είναι ποτέ αργά να ερωτευτείς. 
Το σώμα της Tessa κάθε μέρα εξασθενεί και περισσότερο, το νιώθει να χάνεται να λιώνει μπροστά της και η ίδια αρχίζει να αναρωτιέται αν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το αναπόφευκτο αντίο... 

"I love you. I love you. I send this message through my fingers and into his, up his arm and into his heart. Hear me. I love you. And I'm sorry to leave you."

Η Tessa είναι ένας τόσος ενδιαφέρον και περίπλοκος χαρακτήρας. Είναι αντιδραστική και δεν φέρετε πάντα καλά στους ανθρώπους. Είναι μια έφηβη γεμάτη οργή και φόβο. Εγωκεντρική θέλει όλοι να ασχολούνται μαζί της. Ποιος όμως μπορεί στο τέλος να την κατηγορήσει για αυτό; Όταν έχει χάσει όλα τα παιδικά της χρόνια, όταν επί τέσσερα χρόνια μπαινοβγαίνει όλοι μέρα στα νοσοκομεία και κάνει βαριές θεραπείες αλλά το κυριότερο ότι θα φύγει από αυτήν την ζωή έτσι άδικα ενώ όλοι οι άλλοι θα συνεχίσουν να ζουν κανονικά σαν να μην πέρασε πότε από την ζωή τους. Ένα από τα πιο ξεχωριστά πράγματα που έχει καταφέρει η Jenny Downham να μας δώσει είναι η απεικόνιση του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου της Tessa. Μας τα μεταφέρει όλα τόσο ρεαλιστικά. 

It was strange how words meant something when they came out of your mouth. Inside your head they were safe and silent, but once they were outside, people grabbed hold of them.

Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα στην ιστορία ήταν η οικογένεια της. Δεν ήταν τέλεια αλλά ξεχωριστή. Ο υπερπροστατευτικός μπαμπάς της ήταν καταπληκτικός. Ο τρόπος που έκανε τα πάντα για αυτήν ακόμα και όταν η ίδια του συμπεριφερόταν σκατά. Πάντα δίπλα της με αγάπη και αφοσίωση σπάραζε την καρδιά μου. Και ο μικρούλης Cal που από την μια λόγο το νεαρό της ηλικίας τους δεν καταλαβαίνει τι πραγματικά γίνεται και από την άλλη που την προστάτευε και αγαπούσε τόσο ήταν πραγματικά αξιολάτρευτο. Κανένας χαρακτήρας δεν είναι τέλειος όλοι μα όλοι κάνουν λάθη αλλά αυτό τους κάνεις και τόσο αληθινούς και μοναδικούς. Ενώ μέσα από αυτό μπορούμε να δούμε και το αντίκτυπο που έχει στους γύρω ανθρώπους και στην οικογένεια όταν ένα άτομο από αυτήν πάσχει από μια τόσο σοβαρή ασθένεια. 

"It's all right, Tessa, you can go. We love you. You can go now."
"Why are you saying that?" "She might need permission to die, Cal." 
"I don't want her to. She doesn't have my permission."

Ο Adam είναι επίσης ένας βαθιά ανθρώπινος χαρακτήρας. Το δίλημμα του αρχικά ήταν αν αξίζει πραγματικά να βγει πληγωμένος από όλο αυτό. Να ερωτευτεί ένα ετοιμοθάνατο κορίτσι - αν και η καρδιά του δεν του έδωσε τελικά και πολλές επιλογές στο θέμα. Ο Adam μένει στο πλευρό της μέχρι και την τελευταία της πνοή, δεν την αφήνει ποτέ από δίπλα του. Και όσο προχωράει η ιστορία και η Tessa γίνεται πιο ευαίσθητη είναι πραγματικά συγκινητική η σχέση και των δύο. Είναι ο άνθρωπος που θα της δώσει το πιο φωτεινό κομμάτι στις τελευταίες στιγμές της ζωής της. Θα είναι αυτός που θα της μάθει τελικά τι είναι να ζεις!

"I love you." he whispers angrily into my neck. 
"It hurts more than anything ever has, but I do. So don’t you dare tell me I don’t. Don’t you ever say it again!"

Τέλος η γραφή της Jenny Downham είναι απλά πανέμορφη. Τόσο ρεαλιστική και πλούσια. 
Ενώ το Before I Die είναι ένα βιβλίο που θα μείνει μαζί σας για πολύ καιρό...

Βαθμολογία: 5/5 Αστέρια!

You Might Also Like

0 σχόλια

Popular Posts